top of page
Zoeken

'Verantwoording afleggen' een talent?

Vandaag sprak ik een vrouw. Jong, pittig, ambitieus. Ze kwam bij me omdat ze vast zat. Ze zat vast in een baan die haar niet uitdaagde, die te makkelijk was, maar die haar wel zekerheid bood en comfort in haar werk/privé balans. Maar het was ‘easy money’. Saai. En alles in haar schreeuwde om uitdaging, dynamiek, groei, leven! Maar ze deed het niet.


Terwijl ze haar verhaal uit de doeken doet valt me iets op in mezelf. Ik merk dat ik een lichte irritatie voel. Ik zie een vrouw met zoveel energie tegenover me die haar eigen energielevel voortdurend naar beneden praat. Maar in plaats van dat ik me door die irritatie laat leiden of hem negeer, ga ik hem onderzoeken. Als ik heel precies voel in mezelf krijg ik het gevoel dat ze een soort verantwoording aan het afleggen is aan mij die niet bij mij hoort. Als ik dat aan haar spiegel, valt ze stil. ‘Ja dat klopt eigenlijk wel’, zegt ze. Ik vraag aan haar of ze dat herkent op andere gebieden in haar leven. Ze antwoordt dat ze dat eigenlijk bij haar partner ook altijd doet. Ik vraag aan haar aan wíe ze eigenlijk verantwoording aan het afleggen is. Ze is weer stil, maar aan haar gezicht lees ik af dat er van alles gebeurt in haar hoofd.

Ik zie dan haar hersenen voor me als een heel fijn netwerk van allemaal kleine riviertjes en stroompjes die aan elkaar gelinkt zijn. Het water loop al een tijdje via een bepaald ingesleten weggetje omdat er op een andere plek dammetjes ontstaan zijn. En met deze zin zie je dat het water ineens een nieuw weggetje in slaat. Er ontstaat even ruimte, minder druk, er kan weer iets stromen wat vast zat.


Samen komen we dus op haar talent van ‘verantwoording afleggen’. Een talent? Hoezo? Jazeker is dat een talent!


Zo fijn als je een woord vindt dat klopt, dat de essentie raakt. Een woord dat de ander uit duizenden kan herkennen. Sterker nog, als we er dieper op in gaan weet ze eigenlijk precies hoe haar lijf aanvoelt als ze verantwoording aan het afleggen is. Haar gezicht voelt harder, ze praat niet maar ze is aan het overtuigen. Er komt een ‘toon’ bij in haar stem. Heel subtiel, dat wel, dus niet makkelijk te herkennen, maar iedereen zal hem voelen als ze met haar praten, ergens, in hun buik.


Deze vrouw was zo ontzettend goed in verantwoording afleggen, ze was er Meester in! Ze doet het de hele dag door, in elke situatie, al jaren lang! En de meeste verantwoording vindt plaats in haar hoofd, niet hardop. De ‘wat als’ stappen worden alvast doorgenomen, scenario’s worden uitgedacht. ‘Als hij nou dat gaat zeggen, dan kan ik dat gaan zeggen en als hij toch dat zegt, dan kan ik dat weer zeggen’. ‘En dan heb ik mezelf mooi vrijgepleit’. Argumenten worden goed onder de loep genomen. De verantwoording wordt aan alle kanten alvast dichtgetimmerd. De verantwoording wordt VOORAF alvast geregeld.


Kun je nagaan wat er gebeurt als je deze dame treft in een onderhandeling, in contract besprekingen: ijzersterk! Ze is razendsnel, heeft alle scenario’s al voorbereid, heeft overal een antwoord op. Proces- of projectmanagement? Zij heeft alles in de smiezen. Met recht een talent!


Maar stel je ook eens voor hoe het is om háár te zijn. Hoe je eigenlijk knettergek word van jezelf de hele dag te verantwoorden! Ze is er ze klaar mee. Ze is er zo klaar mee. En ze wist wel dat ze ergens enorm klaar mee was, maar niet dat dit het was.


Ze merkt op dat die verantwoording haar in de weg zit om gewoon te mogen zijn wie ze is. Dan krijg ik kippenvel en word het licht in mijn hoofd. Voor mij het teken dat we de essentie te pakken hebben. ERGENS HAD ZE NOG HET GEVOEL DAT ZE VERANTWOORDING MOEST AFLEGGEN VOOR WIE ZE IS. Voor wie ze echt ten diepste is. Ooit in haar leven is dat blijkbaar nodig geweest. Hoe mooi is het als je dat mechanisme mag ontdekken, mag doorvoelen, mag zien voor wat is, mag bedanken waar het je ooit gediend heeft en mag loslaten? Dan mag haar ‘scenario talent’ voluit stromen, zonder claim. Dan ontstaat er ruimte en beweging. Een beweging naar iets nieuws.Bevrijd je talent!

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page